joi, 28 februarie 2019

ZIUA MĂRȚIȘORULUI


     Imagini pentru tumblr primavara

 Prima zi a primăverii
                     

        Încă de mici copii am fost atrași de frumusețea naturii, de primele flori apărute în grădină, de micuțele gâze care se dezmorțeau din dulcele somn, de copacii frumos înfloriți și de căldura blândă pe care voiosul soare ne-o oferă. Dar odată cu trecerea timpului am uitat să ne mai bucurăm de aceste lucruri, ne-am adâncit atât de mult în idealurile noastre, încât am trecut prin viață fără să mai observăm și altceva în jurul nostru. Nu mai știm să zâmbim la lucrurile mărunte, am devenit atât de egoiști, încât ne considerăm mai presus decât persoanele care ne înconjoară și nu dau vina pe tehnologie, pentru că singurii vinovați suntem noi, iar cel mai grav lucru este că nu vrem să facem nimic în privința aceasta. Suntem o generație tânără, care putem aduce o schimbare oriunde și oricând, dar mai întâi trebuie să și vrem asta!

    Nu vreau să vă plictisesc cu povești de adormit copiii, așa că o să trec direct la subiect.
1 Martie, sună banal, dar nu este așa. Majoritatea dintre noi, nici măcar nu cunoaștem semnificația acestei zile și sunt multe mituri și presupuneri care ne vorbesc despre această zi. Sincer, nici nu știi pe care să o crezi, dar o să o i-au pe cea mai realistă dintre ele.

   În vechime, pe data de 1 martie, mărțișorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor și tinerilor – fete și băieți deopotrivă. Șnurul de mărțișor, alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în alb și roșu, sau în alb și negru, reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric. Șnurul era fie legat la mână, fie purtat în piept. El se purta de la 1 martie până când se arătau semnele de biruință ale primăverii: se aude cucul cântând, înfloresc cireșii, vin berzele sau rândunelele. Atunci, mărțișorul fie se lega de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să aducă noroc, fie era aruncat în direcția de unde veneau păsările călătoare, rostindu-se: „Ia-mi negrețele și dă-mi albețele”.



                              Un cântec de primăvară, care valorează mai mult decât două vorbe.

                                      

Sursă: https://alba24.ro/traditii-si-superstitii-de-1-martie-semnificatiile-martisorului-simbol-al-primaverii-550612.html
 melodie: https://youtu.be/JyAhDHxR_4Y
Reportaj: Mureșanu Sara


luni, 25 februarie 2019

Time To Be UNITED


Week against Racism 16-24 Martie

21 Martie - Ziua Internaţională de Eliminare a Discriminării

 PROGRAM propus pentru şcoli

SA FIM UNITI IN FAPTE BUNE!

Campanie-Concurs


Fundaţia Adolescenta şi Institutul Român pentru Drepturile Omului
vă propun întâlniri şi acţiuni menite să vă faceţi cunoscut mesajul vostru dedicat Săptămânii unităţii pentru atenuarea și contracararea ideilor supremaţiei extremiste, prin atitudini de promovare a drepturilor omului şi îndemn la fapte bune.
Să fim mână în mână pentru acceptarea Diversităţii, Egalităţii în drepturi, pentru o Europa Unită şi o Lume cu oameni mai toleranţi, mai prietenoşi, mai buni!

Genericul programului:

Să fim uniţi pentru o comunitate cu oameni mai buni!

- Alocutiuni de deschidere
- Prezentări multimedia din partea organizatorilor si partenerilor
- Creaţii ale elevilor: benere,  postere, logouri, eseuri, articole jurnalistice, expoziţii tematice de fotografii şi desene, videoclipuri, joc de rol.

Prof. Aura Creitaru                                                         
Presedinte al Fundatiei Adolescenta        

Inscrieri până pe data de 20 martie: adolescenta08@yahoo.com Tel. 0723 264699                 


joi, 7 februarie 2019

IMPLICĂ -TE CU O FAPTĂ BUNĂ 2% din impozitul pe salariu pentru copii si tineri




Știm că vă doriți să vă implicați pentru ceeace copiii spun că au nevoie. Dacă simțiți astfel, atunci e simplu: să ne unim intențiile bune și inimile pentru copii. Cum? Depinde de gradul de implicare și de informare.
Înainte de toate, aducem mulțumiri acelora dintre dvs. care deja, de ani buni, redirecționați 2% din impozitul pe venit către ADOLESCENȚA. Cu ajutorul dumneavoastră, reușim să strângem fonduri esențiale pentru acțiunile de educație nonformală pentru valori și drepturile copiilor și tinerilor.
Redirecționarea impozitului pe profit se poate face de către orice angajat, anual sau lunar, prin completarea unui formular. În cazul în care acest formular nu a fost depus, suma de bani existentă merge către stat. 
Angajatul nu plătește nimic, întrucât este vorba de o sumă deja existentă, aferentă câștigului sau pe parcursul unui an. De aceea, vă îndemnăm să eliberați 2% din captivitatea fiscală în formarea și cultivarea copiilor în viața extrașcolară. Fiecare contribuție contează și devine parte în viața copilului, cariera adolescentului și în familie; mai departe, se va resimți în comunitate.

Din luna martie avem o veste și mai bună! Contribuabilii pot opta pentru a redirecționa 2% lunar din impozitul pe venitul din salarii către organizațiile non-profit. Aprobarea a venit prin Ordonanța de urgență nr 18/2018 din 15 martie 2018, publicată în MO nr 260/23.03.2018 - codul fiscal, articolul 79, alineatul 4.
Opțiunea se exercită în scris de către contribuabil și se aplică începând cu impozitul datorat pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor aferente lunii următoare celei în care contribuabilul a depus cererea la angajator. Opțiunea rămâne valabilă pentru cel mult 2 ani fiscali consecutivi. 

 
Dacă vrei să donezi anual, data limită este 15 martie 2019 și trebuie să urmezi pașii de mai jos:

1. Completezi un formular:

D230 dacă în 2018 ai avut venituri numai din salarii sau pensii, sau Declaratia unica, dacă în 2018 ai realizat și alte venituri (din salarii sau activități independente sau numai din activități independente).

2. Îl trimiți la Administrația Financiară de care aparții:

• prin poștă, cu scrisoare recomandată;
• îl depui direct la registratura administrației financiare sau folosești serviciul online ANAF, Spatiul privat virtual, disponibil aici. 
Important:
• Data până la care poți trimite formularul este 15 martie 2019.
• Dacă ai semnatură electronică, poți face totul online.
• Administrația Financiară de care aparții este cea din localitatea de domiciliu (domiciliul din cartea de identitate / buletin);
• Adresele Administrațiilor Financiare le poți vedea AICI;
• Pentru ca formularul să fie validat de Administrația Financiară și fondurile direcționate către ADOLESCENȚA , trebuie să completezi de mână, cu majuscule, citeț și corect.
• Formularele sunt pretipărite cu datele fiscale ale ADOLESCENȚA, tu trebuie să completezi doar datele tale personale și să semnezi.
• Rubrica “Suma” nu trebuie completată. Inspectorul fiscal va face acest lucru.
• Nu este necesar să atașezi fișa fiscală.
• În cazul în care ai deja un formular, care nu este completat cu datele ADOLESCENȚA, acestea sunt:
FUNDATIA ADOLESCENTA
Codul de identificare fiscală al entității nonprofit: 9519738
Cont bancar (IBAN) al entității nonprofit: RO82 BTRL 0100 1205 5644 24xx

Vă mulțumim! 

marți, 5 februarie 2019

ZIUA INTERNAŢIONALĂ A TOLERANŢEI ZERO


  


ZIUA INTERNAȚIONALĂ A TOLERANŢEI ZERO
PENTRU MUTILAREA GENITALĂ A FEMEILOR

"Tragic, totuși adevărat.
Deși tehnologia a avansat enorm, din păcate gândirea rațională a omului nu se află pe aceeași lungime de undă.
Vrem să fim o civilizaţie, un popor, o ţară şi o naţiune unită. Dar cum să fim, dacă nu suntem în stare să ieşim în stradă şi să ne susţinem semenii de pretutindeni?
In lume, la ora actuală, în momentul de faţă, circa 6 mii de fete sau femei suferă chinuri groazice.
Iar voi poate vă puneţi întrebarea: Şi eu ce aş putea să fac? Nu este viaţa mea, nu mă priveşte.
Păi, să vă spun cum stau lucrurile.

Sunt o adolescentă de 16 ani care vrea sa facă ceva! În primul rând, să pot schimba gândirea greșită, pe care majoritatea o avem și să pot implanta în sufletul fiecăruia un strop de fericire, de înțelegere și de constiință. În al doilea rând, chiar dacă nu e viața mea şi nu ar trebui să mă intereseze de ce pățesc femeile/fetele acestea, pe mine mă interesează. Mă pun în locul lor şi aştept ca durerea şi chinul să dispară, tot ce-mi doresc fiind o minune - ca totul să înceteze, dar nimeni nu poate face nimic.

Ei bine, dragilor... noi putem! Putem aduce o schimbare! Suntem OAMENI, şi cel mai important e faptul că suntem femei şi am fi putut să fim noi în locul acestor persoane...
Este decizia voastră ce doriţi să faceţi de acum încolo, dar tineți minte: 
<>"

Articol realizat de Mureșanu Sara



https://youtu.be/nIUO4WGGEKY

Ziua internaţională de toleranţă zero faţă de mutilarea genitală a femeilor este marcată, anual, la data de 6 februarie.



Mutilarea genitală a femeilor este una dintre cele mai serioase încălcări ale drepturilor femeilor. Consistă în îndepărtarea parțială sau completă a organelor genitale feminine externe. Cel mai adesea se efectuează la fete cu vârste cuprinse între cinci și opt ani, de obicei în condiții de igienă redusă.
Nu există beneficii medicale și poate duce la consecințe fizice și psihice severe pe viață. Deputații europeni își reiterează apelul pentru oprirea acestei practici la nivel mondial cu ocazia Zilei internaționale a toleranței zero față de mutilarea genitală a femeilor, care este marcată pe 6 februarie.
Mutilarea genitală a femeilor este încă efectuată în unele țări din Africa, Asia și Orientul Mijlociu, dar fetele tinere din unele familii de imigranți nu sunt în siguranță nici în UE, unde mutilarea genitală a femeilor este considerată infracțiune. De fapt, aproximativ 500.000 de femei din Europa au fost deja mutilate, în timp ce alte 180.000 de femei și fete sunt expuse riscului de a fi supuse acestei practici în fiecare an.

„Cultura, obiceiurile, religia, tradiția sau așa-numita onoare nu pot fi o justificare a actelor de violență împotriva femeilor”

SURSA: http://www.europarl.europa.eu/news/ro/headlines/society/20180122STO92230/mutilarea-genitala-a-femeilor-afecteaza-o-jumatate-de-milion-de-femei-in-ue


duminică, 3 februarie 2019

ZIUA MONDIALĂ DE PREVENIRE A CANCERULUI

 Completeaza Fisa 230 pentru ca 2% Pot Schimba un Destin!

Alătură-te şi tu campaniei noastre!
🎗🍀🎗🍀🎗🍀 💑👩‍❤️‍👩👨‍❤️‍👨 💏 🎗🍀🎗🍀🎗🍀👨‍❤️‍💋‍👨
4 Februarie - Ziua Mondială de combatre a cancerului

Alătură-te campaniei noastre! 
Un grup de tineri prahoveni trag un semnal alarmă şi de sensibilizare a celor în drept, solicitând astfel un plus consistent de atentie în prevenirea cancerului!
🎗🍀🎗🍀🎗🍀 💑👩‍❤️‍👩👨‍❤️‍👨 💏 🎗🍀🎗🍀🎗🍀
Montaj videoclip - eleva Sara Mureşanu, de la Colegiul CEVM Ploiesti
https://www.youtube.com/watch?v=wi122GVmN-U&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1m5Q_tB11hiMsWPFEQPI53soAqPye2d-8SgWLUnekjKGbydJmgje5ZseI


Formular 230 pentru dirijarea a 2%

Completeaza Declaratia 230 din aceasta pagina
 2% Pot Schimba un Destin!

Pasi de urmat:
Tipareste,
Completeaza cap I cu datele personale
Semneaza la finele paginii, Contribuabil
Trimite in plic recomandat, pe adresa postala AICI corespunzatoare domiciliului tau sau online daca ai semnatura electronica.