Prima zi a primăverii
Încă de mici copii am fost atrași de frumusețea naturii, de primele flori apărute în grădină, de micuțele gâze care se dezmorțeau din dulcele somn, de copacii frumos înfloriți și de căldura blândă pe care voiosul soare ne-o oferă. Dar odată cu trecerea timpului am uitat să ne mai bucurăm de aceste lucruri, ne-am adâncit atât de mult în idealurile noastre, încât am trecut prin viață fără să mai observăm și altceva în jurul nostru. Nu mai știm să zâmbim la lucrurile mărunte, am devenit atât de egoiști, încât ne considerăm mai presus decât persoanele care ne înconjoară și nu dau vina pe tehnologie, pentru că singurii vinovați suntem noi, iar cel mai grav lucru este că nu vrem să facem nimic în privința aceasta. Suntem o generație tânără, care putem aduce o schimbare oriunde și oricând, dar mai întâi trebuie să și vrem asta!
Nu vreau să vă plictisesc cu povești de adormit copiii, așa că o să trec direct la subiect.
1 Martie, sună banal, dar nu este așa. Majoritatea dintre noi, nici măcar nu cunoaștem semnificația acestei zile și sunt multe mituri și presupuneri care ne vorbesc despre această zi. Sincer, nici nu știi pe care să o crezi, dar o să o i-au pe cea mai realistă dintre ele.
În vechime, pe data de 1 martie, mărțișorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor și tinerilor – fete și băieți deopotrivă. Șnurul de mărțișor, alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în alb și roșu, sau în alb și negru, reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric. Șnurul era fie legat la mână, fie purtat în piept. El se purta de la 1 martie până când se arătau semnele de biruință ale primăverii: se aude cucul cântând, înfloresc cireșii, vin berzele sau rândunelele. Atunci, mărțișorul fie se lega de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să aducă noroc, fie era aruncat în direcția de unde veneau păsările călătoare, rostindu-se: „Ia-mi negrețele și dă-mi albețele”.
Un cântec de primăvară, care valorează mai mult decât două vorbe.
Sursă: https://alba24.ro/traditii-si-superstitii-de-1-martie-semnificatiile-martisorului-simbol-al-primaverii-550612.html
melodie: https://youtu.be/JyAhDHxR_4Y
Reportaj: Mureșanu Sara