joi, 25 octombrie 2018

24 octombrie ZIUA ONU

Update

Ziua Națiunilor Unite a fost pentru noi, cât și pentru gazdele şi prietenii întâlnirii noastre, un prilej special de celebrare şi o reală bucurie de a transmite şi împărtăşi, cu tinerii elevi, preocupările mondiale ale omenirii, sub egida ONU.
În prezența conducerii Colegiului Spiru Haret, doamna prof. Ruxandra Noia și a doamnei prof. Cristina Dobrică, dirigintele clasei implicate direct, adolescenții de-a IX-a au participat interactiv la prezentările noastre.
Doamna Olivia Florescu, din partea IRDO, doamna prof. Aura Creițaru şi dl prof. Adrian Creiţaru, din partea fundației Adolescența, au făcut posibilă suscitarea interesulu i privind această redutabilă organizaţie mondială, ONU, constituită în anul 1945, cu sediul central la New York, având o structură de lucru extraordinară şi benefic distribuită pe glob, cu atribuţiuni deosebite privind dezvoltarea, pacea şi securitatea planetei, drepturile omului, combaterea sărăciei ş.a.

A doua temă s-a referit la summitul "Nelson Mandela" desfăşurat în prezenţa conducătorilor statelor si guvernelor lumii, în cadrul General Assembly, la 24 septembrie, la care România a fost reprezentată de preşedintele ţării. Declaraţia politică asumată de şefii de state şi guverne a ţărilor membre ONU în cadrul plenarei de înalt nivel, a fost preluată ca material de informare la CDI al bibliotecii şcolare.
Tot aici, copiii au fost părtaşi ai omagiului adus omului politic şi militant pentru pacea lumii, Nelson Mandela, cu ocazia centenarului nasterii sale, cât la semnificaţia Decadei pentru pace globală, 2019-2028, proclamată de acest summit, spre o convieţuire paşnică şi durabilă între popoarele lumii şi, de fapt, pentru prosperitatea pe termen foarte lung a omenirii planetei noastre.







În încheiere, au fost prezentate de către iniţiatori, fotografii de la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, primul Centru dedicat drepturilor omului, construit în perioada 1929-1936, unde România are o misiune permanenta pe lângă Oficiul Naţiunilor Unite şi Organizaţiile Internaţionale cu sediul în Elveţia.









Prof. Aura Creiţaru
Foto: Fundaţia Adolescenţa/prof. Adrian Creiţaru

luni, 22 octombrie 2018

70 de ani în spiritul Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului

Ziua ONU - la Colegiul Spiru Haret


Palatul Natiunilor Unite - Geneve, Sala Drepturilor Omului
Foto: Creiţaru

Miercuri 24 octombrie, Institutul Român pentru Drepturile Omul (IRDO) și Fundația Adolescența, împreună cu elevi ai Colegiului Spiru Haret din Ploieşti, vă invită să participați la marcarea Zilei Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), la Centru de Documentare și Informare (CDI) al colegiului.

Elevi şi profesori, împreună cu reprezentanţi ai conducerii şcolii vor avea ocazia şi anul acesta să-şi updateze cunoştinţele şi să-şi construiască noi proiecte de viitor.


193 de state membre ale Organizației Națiunilor Unite sunt reprezentate în acest forum unic pentru a discuta și a lucra împreună pentru o gamă largă de probleme internaționale acoperite de Carta ONU, cum ar fi dezvoltarea, pacea și securitatea, dreptul internațional etc., prin reprezentanţii acestora.


Nelson Mandela 


 Johannesburg, 13 mai 2008
Foto: wikipedia

La întâlnirea prilejuită de Ziua ONU vor putea fi vizionate prezentări media în care vom aduce în prim plan logistica şi traseul procesului consultativ pe parcursul anului 2018 până la Declaraţia politică de pace adoptată de Summitul Nelson Mandela, din cadrul Adunării Generală ONU, sesiunea 73 din 24 septembrie 2018, prin care statele membre ONU recunosc necesitatea respectării unei decade a PĂCII globale 2019-2028, în onoarea centenarului naşterii lui
Nelson Mandela şi mai binele omenirii.


Veniţi alături de noi cu pixul şi agenda, dragi elevi şi prieteni!


Aura Creitaru



joi, 11 octombrie 2018

International Day of the Girl

 ⚙️🌼🌺
Significance: Raise awareness of issues facing girls internationally surrounding education, nutrition, child marriage, legal and medical rights
First time 11 October 2012

miercuri, 10 octombrie 2018

Rolul educației în societatea actuală


Ziua Educaţiei


de prof. Brînduşa Vasile



Ziua Mondială a Educației, 5 octombrie 2018- prilej de sărbătoare pentru fiecare dintre noi. Elevi, profesori, părinți, instituții publice, organizații și fundații, împreună realizăm programe, activități menite să faciliteze accesul la educație, informație, la dezvoltarea abilităților sociale și a competențelor profesionale necesare adaptării tinerilor într-o societate activă unde pot deveni cetățeni responsabili.

Educația înseamnă căutare, informare, cercetare, analiză și evaluare. Este un proces continuu ce cuprinde etape ce trebuie parcurse. Aceste etape presupun conexiuni între informație și reacție, între oameni diferiți cu viziuni diferite.

















Am sărbătorit Educația, alături de noi fiind oameni dragi și anume: doamna Aura Creițaru, profesor și fondator al Fundației Adolescență, domnul Adrian Creițaru, doamna Olivia Florescu, cercetător ştiinţific la Institutul Român pentru Drepturile Omului.

Am coordonat activitatea împreună cu doamna profesor Iulia Dragomir și am realizat o expoziție cu ajutorul elevilor, pe care am numit-o “ Educația prin ochii tinerilor", elevii creionând într-un mod original, prin intermediul unor planșe, Educația așa cum o percep ei. Au folosit în acest scop, simboluri, cuvinte, imagini. 
















Doamna Olivia Florescu a prezentat elevilor rolul educației, concepte și tipuri de educație, cugetări și exemple de bună practică și nu în ultimul rând, implicarea Institutului Român pentru Drepturile Omului în furnizarea de informații folositoare adolescenților.

Doamna Aura Creițaru ne-a povestit despre modul în care educația a schimbat vieți de-a lungul timpului și ne-a prezentat fotografii de la Organizația Națiunilor Unite de la Geneva. De asemenea, a răspuns cu entuziasm curiozităților elevilor.

O contribuție deosebită la această activitate au avut-o elevii:

Sara Mureșanu- clasa a-X-a S5- care a realizat un videoclip în care atât ea cât și alți tineri și adulți au vorbit despre însemnătatea educației. Au apărut în videoclip elevele: Tănăsescu Andreea, Dincă Elena, Tudor Adriana , clasa a-X-a S5, Manea Ana Maria, clasa a-X-a S6.

Vizireanu Bogdan- clasa a-X-a S4- care a pus în scenă o prezentare power point 100% creație proprie

Dinu Maria- clasa a-X-a S 4- care a așternut pe hârtie gândurile și trăirile sale vis-à-vis de subiectul principal al zilei de 5 octombrie.




În cadrul expoziției, s-au remarcat următorii elevi: constantinescu Cristina, Tudor Adriana, Dinu Maria, Burtoiu George, Mihalache Teodora, Drăghici Alexandra Georgiana, Teleleru Alexandru Andrei, Toma Laurențiu.

Pe parcursul întregii acțiuni doamna director a colegiului, Lupu Simona a felicitat elevii pentru implicarea acestora și a dorit să accentueze necesitatea existenței educației în formele sale diverse în viața adolescenților.

A fost o zi frumoasă, bogată care ne-a adus zâmbete pe chipuri, o atmosferă caldă, relaxată.





Foto: Adolescenţa/Adrian Creitaru










sâmbătă, 6 octombrie 2018

Publicaţiile pentru adolescenţi


„Jurnal Adolescenţa” este o publicaţie periodică cu apariţie anuală - o revistă despre tinerii şcolari şi activităţile lor.
Prin structura şi tematica ei, această publicaţie are misiunea de a edita materiale jurnalistice  din domeniul culturii şi educaţiei pentru drepturile omului, realizate în decursul unui an şcolar, cu preponderenţă de către elevii din şcoli prahovene, redactate de protagoniştii acţiunilor şi colaboratorii organizaţiei noastre - Fundaţia Adolescenţa.
Unele materiale (articole, eseuri, opinii despre activităţi şcolare şi extraşcolare) se referă la proiecte şcolare aflate în curs sau finalizate deja; o altă categorie sunt comunicări ale cadrelor didactice ca rezultat al cercetării personale şi experienţei metodice.
Desigur, nu lipsesc creaţii proprii ale celor dornici de a se regăsi în paginile unei publicaţii dedicate tinerilor.
Cultura pentru drepturile omului se formează de-a lungul întregii vieţi.  Prin activităţile organizate de noi - fie sub forma participării grupurilor de elevi şi profesori la simpozioane, concursuri tematice, ateliere de lucru etc., fie în organizarea proprie a unor parteneri şcolari – contribuim la un deziderat comun al comunităţii în care convieţuim, acela ca fiecare să-şi cunoască drepturile şi să înveţe să şi le apere atunci când acestea le sunt încălcate.
Prin programele noastre surprinse destul de fidel de revista „Jurnal Adolescenţa”, am vizat de asemenea prezenţa şi contribuţia deopotrivă a celor trei actori ai educaţiei: Copiii-Familia-Şcoala, ca partener solidar şi activ.

Un rol special al publicaţiiei noastre este în permanenţă acela al atragerii cât mai multor parteneri, din nevoia firească a acumulării unei diversităţi de concepte şi practici în domeniul respectării drepturilor omului, al formării de atitudini mature şi responsabile la tinerii şcolari aflati  în procesul dezvoltării personalităţii lor, al schimbului de opinii asumat, al participării la dezbateri şi la luări de poziţie etc , atât de inerente în viitoarea carieră şi în pregătirea pentru viaţa de adult.
Vă aşteptăm cu revistele voastre, dragi adolescenţi, la Târgul din luna mai 2019! Ele există sau sunt în proiect, deoarece talent există în toate şcolile partenerilor noştri!

vineri, 5 octombrie 2018

5 octombrie - Ziua Educaţiei

Ziua profesorului















Sărbătorindu-i pe profesori şi calitatea de educator, astăzi şcolile au adus un amplu omagiu cadrelor didactice prin discipolii lor. Alături de copii, organizatorii acestei sărbători la Colegiul Economic "V. Madgearu" au încântat invitaţii cu un program cât se poate de generos. Fundaţia Adolescenţa a fost o prezenţă activă la această lăudabilă celebrare, asemenea partenerului nostru IRDO şi gazdelor ospitaliere. Echipa coordonatoare a fost pe măsura potenţialului colegiului: prof. Simona Lupu, director, prof. Brînduşa Vasile, coordonator al activităţii educative din şcoală, prof. Iulia Dragomir, moderator. Să-i urmărim în câteva imagini strict autentice.
Am fost apoi părtaşi la o întâlnire evenimenţială a şcolilor-ambasador, despre care vom vorbi distinct. Sărbătoarea s-a încheiat în acorduri muzicale de jaz, la Filarmonică. O încântare, întradevăr!! 

Felicitări dragilor parteneri - organizatori şi actorilor principali,care au pregătit minuţios şi au oferit momente educative şi distractive de înaltă ţinută!

























cronicar: A. Creitaru
Foto: Adolescenta/Adrian Creitaru