sâmbătă, 15 ianuarie 2022

CONCURS DE POEZIE 2022

Fundaţia ADOLESCENŢA/ Tel 0723 264699

https://adolescenta007.blogspot.com


Poezia, oglinda sufletului meu

Invităm tinerii talentaţi, elevi cu vârsta 14-18 ani să participe la concursul de poezie, organizat în perioada 15 ianuarie - 15 Martie, 2022.

Sectiuni:

1.      Debutanţi

2.      Consacraţi

Poeziile participanților trebuie să fie originale și să nu mai fi fost publicate anterior în volume colective sau antologii. Fiecare participant trebuie să trimită 5 poezii pentru categoria Debut şi, respectiv, 10 poezii, categoria Consacraţi. Format: digital, limba română cu diacritice româneşti, font Times New Roman, litera de 12.

Puteţi trimite, în perioada 15 ianuarie – 15 februarie 2022, creațiile voastre literare - poezie, cu temă la liberă alegere - pe adresa de email: adolescenta08@yahoo.com cu meţiunea Concurs de Poezie

 Premiile pentru câștigătorii celor două categorii constau în publicarea gratuită în volum colectiv, 1 un exemplar gratuit, diplomă şi trofeu.

Pentru Premiul I, cei selectaţi din ambele secţiuni vor beneficia de publicarea unei pagini de autor în Revista Jurnal Adolescenţa.

Informațiile necesare pentru înscriere vă stau la dispoziţie pe blogul organizaţiei Fundaţia Adolescenţa https://adolescenta007.blogspot.com şi pe pagina de FB https://www.facebook.com/adolescenta08

Succes tuturor şi multă inspiraţie!

 Regulament detaliat, mai jos

ZIUA NAȚIONALĂ A CULTURII


✍🌺❤✍ În aceste zile, sărbătorim Ziua Culturii Naționale.
În aceste zile, marcăm nașterea poetului nostru MIHAI EMINESCU și omagiem poetul nepereche.
Gândul mă poartă spre sensul vocabulei CUTURĂ, care, cu certitudine naște verbul A CULTIVA, adică:
a sădi, a crește, a îngriji până la fructificare a conștiinței, până la obținerea valorilor materiale și spirituale. Acestea vor propulsa creșterea materială și spirituală a societății.
În urmă cu mai bine de 100 de ani, pe la 1840, în revista Dacia literară, Mihail Kogălniceanu, redactor șef, atenționa asupra nevoii naționale de creație autohtonă, prin parafraza: Imitația nu are valoare, ea distruge duhul națiunii.
Conștientizarea nevoii de ridicare a culturii naționale ca politică de stat, în sensul finanțării și a creșterii calității vieții culturale, a nevoii de consum cultural, intelectual, spiritual a omului din toate mediile și de toate vârstele - este o datorie morală și potențială a noastră, a tuturor. A face campanie culturală stă la îndemâna fiecărui român.
Dacă vrem respect ca națiune, avem nevoie de oameni cultivați competenți și valoroși peste tot - la oraș și la sat, de carte, de școală și învățătură, de știință, de VALORI.
Mihai Eminescu a făcut-o cu prisosință
LA MULȚI ANI NEMURITORI, IUBITE POET!✍
(Fotografie din arhiva personală, Iași 2018)

Aura Creițaru







La steaua
La steaua care-a răsărit
E-o cale-atât de lungă,
Că mii de ani i-au trebuit
Luminii să ne-ajungă.
Poate de mult s-a stins în drum
În depărtări albastre,
Iar raza ei abia acum
Luci vederii noastre,
Icoana stelei ce-a murit
Încet pe cer se suie:
Era pe când nu s-a zărit,
Azi o vedem, şi nu e.
Tot astfel când al nostru dor
Pieri în noapte-adâncă,
Lumina stinsului amor
Ne urmăreşte încă.