marți, 10 decembrie 2019

Tema SIMPOZION 9 Decembrie 2019: "Cultură - Cetăţenie democratică- Patriotism"

10 ANI ÎMPREUNĂ

Pentru o cultură a drepturilor omului

În anul de graţie 2010, organizaţia noastră instituia Simpozionul "Drepturile şi Libertăţile Fundamentale ale Omului". Un amfiteatru plin cu elevi, studenţi şi profesori entuziaşti - la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti, îşi controlau cu greu emoţia primei ieşiri la rampă - împreună cu noi şi invitaţi din partea instituţiilor partenere. Am aflat din aproape în aproape, cât de dificil a fost pentru juriu să departajeze premianţii! Lucrări de înaltă ţinută, înscrise şi susţinute prin mijloace media moderne, au inaugurat o frumoasă şi rodnică manifestare devenită apoi perenă. A fost un moment istoric de la care se împlinesc astăzi 10 ani:  Simpozion I dedicat drepturilor omului, în mediul adolescentin studios. Acest simpozion tânăr dar ambiţios avea să scrie, un an mai târziu, paginile revistei Jurnal Adolescenţa, care în curând va ieşi de sub tipar cu acelaşi număr 10 pe frontispiciu.

Astăzi, 9 Decembrie 2019, am încheiat un ciclu de evenimente cu dimensiunea unui deceniu, prin derularea celei de a IX-a ediţii a simpozionului menţionat.
La mulţi ani adolescenţi de toate vârstele!

Vom derula pe scurt jurnalul acţiunii noastre, dedicate Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului 2019, a celebrării celor 71 de ani de la Proclamarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, Paris 1948. Adolescenţii din echipa mărită de realizatori, implicând deopotrivă profesorii care i-au îndrumat cu dăruire, în pregătirea meticuloasă şi prezentările lor, cu siguranţă vor fi curioşi să afle cum s-a "văzut" din partea noastră produsul pe care ni l-au livrat, prin excelenţă fiind unul de nota zece cu felicitări!
Pe scurt: 12 prezentări, la care au contribuit 17 elevi, 9 voluntari la lucru, 7 profesori, mai mulţi colegi spectatori care i-au susţinut cu aplauze binemeritate. Toţi au fost recompensaţi cu diplome şi medalii jubiliare. Câte un trofeu a rvenit fiecărei şcoli participante.
Noi, organizatorii şi invitaţii speciali, am preluat în bună măsură emoţiile copiilor, bucuria multiplicată, satisfacţia reuşitei şi am rezonat perfect. Imaginile vă vor convinge, sperăm din toată inima!
Au fost rostite alocuţiuni de deschidere, flashuri ale aparatelor de imortalizat momentele dense de lucru şi-au făcut jobul, opinii încrucişate permanent, crâmpeie de film însoţite de comentarii pregătite şi bine documentate de autori. Toate acestea şi multe alte detalii au compus un program pe placul auditoriului.

Să nu uităm să mulţumim celor care au participat cu multă însufleţire:
- gazdelor noastre - echipa Bibliotecii Judeţene Nicolae Iorga, doamnei director Mihaela Radu;
- invitatului nostru special - domnul col (r) dr. Dumitru Codiţă, preşedinte al Asociaţiei Române de Drept Umanitar - filiala Prahova;
- invitatei noastre speciale, doamnei Ivone-Marlen Scărlătescu, manager de proiect al comunităţii Baha'i;
profesorilor coordonatori - Melania Vasile, Liceul Simion Stolnicu, Comarnic - consilier CJRAE şi distinşilor colegi de cancelarie, la fel de destoinici colaboratori; Brînduşa Vasile, Colegiul Economic Virgil Madgearu, Ploieşti; Cristina Dobrică, Colegiul Spiru Haret, Ploieşti; Alina Bălan, Liceul Tehnologic Toma Socolescu din Ploieşti şi tuturor adolescenţilor minunaţi de la aceste unităţi şcolare din judeţul Prahova.



 



















































Cronicar, prof. Aura Creiţaru
Fotografii: prof. Adrian Creiţaru


Niciun comentariu: