miercuri, 30 octombrie 2019

Adunarea Generală a ONU


New York, 23-26 septembrie 2019

Organizaţia Naţiunilor Unite este o organizaţie internaţională, fondată în anul 1945, la 28 octombrie, data ce marchează în calendar Ziua Naţiunilor Unite. Astăzi, ONU numără 193 de state membre. Misiunea şi activitatea ONU sunt ghidate de obiectivele şi principiile enunţate prin Carta fondatoare. România a fost primită în ONU alături de alte 15 ţări la 14 decembrie 1955.

Reprezentanţii la nivel înalt ai statelor membre ale ONU s-au întâlnit, ca în fiecare an în luna septembrie, într-o nouă sesiune a Adunarii Generale pentru a discuta probleme globale actuale.
Tema din acest an a fost: "Stimularea eforturilor multilaterale pentru eradicarea sărăciei, educaţia calitativă, acţiune climatică şi incluziune".
De asemenea, liderii mondiali au mai participat şi la întâlniri şi reuniuni la nivel înalt vizând stimularea acţiunilor pentru schimbările climatice şi în favoarea dezvoltării durabile, pentru a asigura tuturor o viaţă sănătoasă, liniştită şi prosperă, informează ONU pe site-ul său.
 Actualul secretar general al ONU, care a preluat această functie începând cu 1 ianuarie 2017, António Guterres, în mesajul său ocazionat de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului afirma: „Acum, mai mult decât oricând datoria noastră comună este cât se poate de clară: Să intervenim pentru apărarea drepturilor omului – pentru toţi, pretutindeni”. 
A fost o săptămână de acţiune bazată pe Obiectivele de Dezvoltare Durabilă adoptate de toţi liderii mondiali în 2015. Cele 17 obiective reprezentând un apel universal la acţiune pentru eradicarea sărăciei şi foametei, extinderea accesului la sănătate, educaţie, justiţie şi ocuparea forţei de muncă, protejând în acelaşi timp planeta de degradarea mediului.

Donald Tusk, președintele Consiliului European, s-a adresat liderilor mondiali, în numele UE, în cadrul Adunării Generale a ONU afirmând că patriotismul secolului 21 trebuie să aibă o dimensiune globală, astfel încât să nu devină un egoism național comun şi a făcut apel la apărarea ordinii internaționale bazate pe norme.
De asemenea, președintele Tusk a pledat pentru protejarea adevărului în viața publică, libertate, statul de drept și solidaritatea internațională.
Surse: Agerpres, Consiliul Europei
https://www.consilium.europa.eu/ro/meetings/international-summit/2019/09/23-26/

Aura Creitaru

Vizitaţi pagina noastră de pe Facebook:



 

Niciun comentariu: