marți, 17 mai 2016

VEDETA SAPTAMANII- BiblioVoluntariatul În ediţia XV-a a SNV - Săptămâna Naţională a Voluntariatului, proiect aparţinând Pro Vobis, desfăşurată în toată ţara în perioada 9-15 mai, am adunat energiile a peste 150 de voluntari.

În urma apelului la voluntariat al Fundaţiei Adolescenţa, numărul locurilor licitate pentru activitatea în Bibliotecă a devenit superfluu: 25  a devenit foarte repede ceva mai mult de 150 tineri şi adulţi, la Ploieşti, jud. Prahova şi Cislău, jud. Buzău.
Organizarea activităţii de anul acesta a fost posibilă, graţie partenerilor noştri fideli: Biblioteca Judeţeană Nicolae Iorga, Casa Corpului Didactic Prahova, Şcoala Gimnazială Cislău, Buzău şi Colegiul Naţional Jean Monnet, Ploieşti. Ni s-au alăturat colegiile ploieştene: Mihai Viteazul şi Elie Radu.

La sosire, voluntarii sunt primiţi  şi îndrumaţi de gazdele binevoitoare
Ce s-a petrecut miercuri, 11 mai? În rotonda citadelei cărţii, organizatorii au întâmpinat pe voluntari - prima serie anunţată, conform opţiunii şcolilor. Voioşi de parcă nu veneu după ore de cursuri,  se bucurau de Bun venit! şi ...sala Simpozion a Bibliotecii N. Iorga a devenit neîncăpătoare! I-am aşteptat, şi captarea atenţiei a fost simplu de atins: tinerii noştri cunoşteau detalii despre voluntariatul în comunitate, unii au sosit aici cu state mai vechi de activitate. S-au bucurat, au confirmat prin atitudine că Vocea Naţională a Voluntariatului îi cuprinde şi pe ei, cei prezenţi în proaspăta sala a Cetăţeniei democratice active. Aici s-a desfăşurat programul de iniţiere în biblioteconomie, astazi, pentru cele două serii de voluntari.
A urmat formarea de echipe, vizitarea grandioasei Biblioteci, care de curând a aniversat 95 de ani de activitate! Si, bineînţeles, voluntarii şcolari au fost implicaţi în activităţi concrete, la rafturi pentru identificarea cotelor de carte, în arhivă, la sala de lectură etc.

La secţia Imprumut


Cea mai atractivă secţie - DocumentarBăieţilor li s-a rezervat opţional şi ocazia să pună umărul, deoarece arhiva avea nevoie de o reorganizare curentă. Zâmbetele lor ne sugerează bucuria dăruirii şi dedicaţia lor pentru cauza opţiunii şi prezenţei lor - biblioVoluntariatul, cum am numit-o noi încă de anul trecut!

in Arhivă, la treabă

În această amplă mişcare de voluntari, s-au implicat manageri si persoane din organizaţiile menţionate: Ec. Mihaela Radu, director al Bibl. Jud. Prahova, profesorii: Mariana Cazacu, director al CCD Prahova, Lucia Ionescu şi Iuliana Tanur, directori ai C. N. J. Monnet, profesorii: Brînduşa Vasile, Mihai Butnaru, Mihaela Neagu, Elena Minea, Loredana Olteanu; bibliotecari formatori şi personal din Bibliotecile partenere: Loredana Stanciu, Roxana Dascălu, Sinziana Vasile şi alţii pe care îi rugăm să nu se supere că nu le.am reţinut numele.
 După două ore pline, în total 320 de ore de voluntariat, a venit momentul recompenselor morale - diplomele de voluntariat. Să-i aplaudăm, sunt minunaţi adolescenţii, au o candoare pe care o poti simti în dialogul cu ei, chiar dacă uneori se mai aude pe la colţ de stradă că doar fac pe grozavii. E suficient să stăm pe aproepe de ei, de aspiraţiile lor, de turbioanele vieţii de ADOLESCENT.
Merită iubirea şi respectul nostru!

Cinste lor şi profesorilor!
Mulţumim gazdelor noastre, aceşti oameni frumoşi ai cărţii, dedicaţi PROFESIEI lor nobile şi CĂRŢII!

Aşteptăm ştirile de la Cislău.
Prof. Aura Creiţaru
Foto: Fundaţia Adolescenţa, Biblioteca N. Iorga şi elevul Florentin Popescu - voluntar ca toată lumea

Niciun comentariu: