vineri, 22 martie 2013

Săptămâna Europeană de combatere a rasismului

SĂ SPUNEM NU RASISMULUI!
În perioada 16 - 24 martie, vă invităm să participaţi cu vocea sau scriitura voastră, luând atitudine împotriva manifestărilor sau a gesturilor simple care induc ideea discriminării şi rasismului în universul apropiat în care vă desfăşuraţi activitatea, existenţa cotidiană.

A lupta împotriva rasismului implică faptul de a şti să-i recunoaştem formele de manifestare; atât cele mai ascunse cât şi cele mai evidente. Enumerăm câteva repere de detectare a acestora şi îndemnul la bune relaţii interumane oriunde v-aţi afla:
• Scriitura sau discursul oral: în măsura în care acestea conţin elemente sau raţionamente rasiste ;

• Injurii cu caracter rasist: folosind o expresie jignitoare, termeni de dispreț sau invective care conțin o acuzație de fapt;

• Defăimarea cu caracter rasist: utilizarea unei expresii ce se referă la un fapt precis, susceptibil de a face obiectul unei dezbateri contradictorii;
• Incitarea la discriminare, ură sau violență, cu caracter rasist: constituită atunci când autorul manifestului, scris sau vorbit, va aduce individului sau publicului căruia se adresează reacţii de animozitate față de un principiu de etnie, naţionalitate sau religie. Nu este necesar ca provocarea să conducă la acte concrete de discriminare, pentru ca delictul să fie constituit;

• Apologia crimelor de război și crimelor împotriva umanității: despre afirmaţii de natură să încurajeze publicul să facă o judecată de valoare care promovează sau justifică o crimă de război sau o crimă împotriva umanităţii
• Negarea Holocaustului: Negarea sau minimalizarea unor fapte istorice referitoare la o crimă împotriva umanității. În Dreptul penal francez, doar negarea privind exterminarea evreilor de către naziști este prevăzut și reprimat (după le quotidien La Croix )

----------------------
Va aşteptăm să ne împărtăşiţi din reuşitele voastre pe adresa: adolescenta08@yahoo.com

Cele mai reuşite eseuri şi reportaje vor fi publicate.

joi, 14 martie 2013

Aur la Olimpiada Internaţională de Mate!!


"NU DISTRIBUITI MAI DEPARTE CA NU INTERESEAZA PE NIMENI"?

"Am luat aur la Olimpiada Internaţională de Mate!!!

Aşa, şi?!
Sunt vreo şase. Cinci băieţi si-o fată. Doi dintre ei au benoacle. "Feţe de tocilari", aşa gîndeşte lumea despre ei! Plus vreo doi-trei profesori, dintr-ăia de au 15-şpe milioane de lei vechi si halesc conserve în deplasările peste graniţă, ca să pună deoparte diurna şi s-o utilize...ze la "trei stele", ultra-all inclusive, în Grecia, alături de soţia sa, o "mîhnită" de profă de biologie.

La aeroport nu-i bagă nimeni în seamă, dar deasupra capului, unul dintre dascăli ţine o tăblie pe care scrie:"România". Aeroportul se întrebă: "Ce e, mă, cu amărîţii ăştia?" Au nişte tricouri galbene pe ei, iar la gît le atîrnă medalii. La unii, de aur. "Dacă sînt sportivi, de ce nu e ciorchinele de camere TV pe ei?" continuă întrebările. Aaaa, uite, au şi-un steag. Un tricolor! Cînd îl afişează, o fac cu mîndrie. "Bă, esti nebun?! Ăştia chiar mai cred în chestia asta cu reprezentarea cu cinste a ţării, cu... Cine sînt?" Da, chiar aşa, cine sînt de nu-i bagă nimeni în seamă, în afară de rude?

1. Omer Cerrahoglu - Primul cu benoacle. Clasa a XI-a, vine din Maramu', din Baia Mare. Avea 14 ani cand cucerea prima medalie de aur, la Bremen , Germania , în 2009. N-a vrut să dezamăgească, aşa că acum a venit tot cu cel mai preţios metal la gît.

2. Radu Bumbăcea - Fără benoacle. A luat - culmea nesimţirii! - BAC-ul, la "Tudor Vianu", in Bucureşti. Aur la Amsterdam şi în Kazahstan. Adoră literatura, ştiinţele si-a fost, deja, acceptat la Cambridge . Pentru cei care n-au timp să caute pe Google, băieţii de aici au pornit la drum Universitatea în 1209, cam pe vremea cînd noi ne apucam de cnezate si voievodate.

3. Ioana Tamaş - la 18 ani a primit premiu pentru întreaga activitate. Singura fată din lot - fără nici o legătură cu fotbalistul! De cînd era în şcoala generală, la Nr. 79, rupea pe matematică. În primăvară a primit premiul "Laurenţiu Panaitopol" pentru întreaga activitate de olimpic pe parcursul şcolii! "Poftiiiim???!!! N-are nici 20-j de ani şi primeşte diplome pentru "întreaga activitate"?! A, şi ea are benoacle. Unii poartă ochelari din cauza jocurilor pe calculator sau Wii. Ei, pentru c-au citit prea multe cărţi.

4. Tavi Drăgoi - E pasionat de chitară, informatică şi electronică. A luat doar "argint", dar a fost acceptat, deja, la Harvard! Completare. "Harvard" desemnează o Universitate din SUA, fondată la 1636, cu 140 înainte ca americanii să se pună pe făurit state. Pur statistic, pe aici au trecut 75 de omuleţi care au luat premiul Nobel la diferite discipline!

5. Alt benoclist, Fane (Ştefan) Spătaru, from Alexandria - atenţie, Alexandria de Teleorman, nu de Egipt! S-a "încălzit" pe plan local, la Balcaniada din Turcia, de unde a venit cu aur. Acum a coborît o treaptă, a luat doar argint, dar e mezinul trupei, are şanse.

6. Fane (Ştefan) Ivanovici - Vine din Bacău . Cei mai buni prieteni ai lui? Newton, L'Hospital, Gauss...

7. Radu Gologan - e coordonatorul. Prof în Poli, în Bucuresti. 10 ani ca preşedinte al Comisiei Naţionale a Olimpiadei de Matematică.40 de articole de cercetare, peste 30 didactice, cărţi, bla-bla-bla. Le-a vorbit unor studenţi din Rusia, Franţa, SUA, Germania .

În concluzie, nişte tocilari! Iată Delegatia României participantă la Olimpiada Internaţională de Matematică. Locul 1 pe Europa şi locul 10 în lume (din 100 de ţări, într-un clasament neoficial). Două medalii de aur luate în Argentina , la Mar del Plata, la cea de-a 53-a ediţie. Pe cine interesează, însă, o astfel de ştire? În ţară avem 120.000 de nebacalaureaţi. "Pacyno" se dă cu gel cînd merge să afle rezultatele la BAC. La Iaşi , de trei ani, la acelaşi liceu, NIMENI n-a luat examenul. Iar noi vorbim despre nişte puşti de 16-18 ani care uimesc lumea! Gata, şi aşa povestea e cam lungă...

Apropo, aţi aflat că nea Gigi (asta vara) s-a suit pe maşină şi-a dirijat circulaţia, la trei dimineaţa, în Mamaia? Sau ca Salam si Adrian Copilu' Minune au mai multi fani (si ai multi bani) decat aveau George Enescu, Eminescu si Brancusi, la un loc?!

BRAVOS NATIUNE, HALAL POPOR ! PRIVITI EROIC LA TELEVIZOR!''



vineri, 8 martie 2013

Urare de 8 MARTIE


Fie ca toate gandurile frumoase, speranta, bucuria şi spiritul acestei zile să vă însoţească pretutindeni.

Primăvara să vă inunde sufletul cu lumina, căldura şi cu parfumul florilor sale. Fiţi vesele şi optimiste!!

Vă doresc un 8 Martie cât mai frumos, cu mult soare, prieteni dragi, noroc şi sănătate, împliniri şi spor în toate!

prof. Edita Nagy

vineri, 1 martie 2013

1 Martie

La mulţi ani, Primăvară!

În mitologie, ziua de 1 Martie era dedicată zeului Marte, patronul forţelor naturii, al primaverii şi al agriculturii. Astăzi, ceva mai duios şi diminutivat, el a transferat ştafeta tradiţionalului mărţişor românesc.
Iar noi, de dragul cutumei strămoşeşti, ne bucurăm purtând pe rever, cu drag din dar, simbolul Primăverii - Mărţişorul.
La mulţi ani tuturor prietenilor, sa adunati multe primăveri în suflet!