1938 - 2011
La 1 noiembrie 2005, Adunarea Generala ONU a desemnat ziua de 27 ianuarie drept Ziua internationala de comemorare a victimelor Holocaustului organizat de catre regimul nazist pe perioada desfasurarii celui de-al doilea razboi mondial (rezolutia 60/7). Procedand in acest mod, Adunarea Generala a respins orice negare totala sau partiala a Holocasutului ca eveniment istoric.
Prin rezolutie, Adunarea Generala a cerut statelor membre sa dezvolte programe educationale care sa explice generatiilor viitoare lectiile Holocausului, pentru a putea preveni in viitor savarsirea altor acte de genocid. Adunarea Generala a apreciat activitatea statelor care s-au angajat activ sa pastreze deschise publicului locurile care au servit drept lagare de concentrare, lagare de munca fortata si lagare pentru prizonieri pe durata Holocaustului. Adunarea a cerut Secretarului General ONU sa stabileasca un program de asistenta cu tema “Holocaustul si ONU”, precum si masuri pentru mobilizarea societatii civile pentru comemorarea Holocaustului si educatie.
Sursa: Centrul de informare ONU pentru Romania
***
Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului din România
În octombrie 2003, au fost puse bazele unei comisii internaţionale pentru studierea Holocaustului. Condusă de Elie Weisel, comisia includea atât istorici cât şi alte personalităţi publice, având ca rol analiza istoriei recente a României şi în special cea a Holocaustului. La sfârşitul anului 2004, Comisia Wiesel şi-a prezentat lucrarea intitulată Raport Final pe tema Holocaustului din România, lucrare care a fost publicată în cursul anului 2005.
***
Crearea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România
Decizia de înfiinţare a Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România reprezintă punerea în practică a unei recomandări a Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, şi anume a celei care vizează crearea unei instituţii care să răspundă de monitorizarea şi implementarea concluziilor Raportului şi de încurajarea studiilor legate de Holocaustul în România.
Această instituţie ar urma să aibă ca obiect de activitate culegerea, arhivarea, cercetarea şi publicarea documentelor referitoare la Holocaustul românesc în perioada celui de-al doilea război mondial, organizarea de activităţi educaţionale în domeniul Holocaustului, precum şi promovarea de proiecte din aria de lucru specifică.
La 10 octombrie 2005 a avut loc ceremonia de inaugurare a Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România.
Sursa : Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei