vineri, 16 decembrie 2011

O nouă atitudine şi bucuria premiilor

 14 Decembrie 2011


Colaj realizat de grupul de elevi ai C.N. "Jean Monnet",
îndrumător, prof. Roxana VIŞAN
 Ediţia 2011 a simpozionului dedicat Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, "Drepturile copilului, drepturile mele" a strâns laolaltă adolescenţi preocupaţi de a opina, de a lua atitudine, de a conştientiza - semn clar că au mai crescut cu un an. Genericul a venit ca un gest de gratitudine adus titlului cărţii cu acelaşi nume, ce tratează drepturile copilului, editată anul acesta de Institutul Român pentru Drepturile Omului, director Dna. prof. univ. dr. Irina Moroianu Zlătescu.

Teme interesante şi variate au fost aduse în prim plan de către adolescenţi, o adevărată întrecere în cursa către un titlu onorant şi un premiu pe măsură.

Premianţii:
  •  Premiul pentru întreaga activitate din anul 2011 revine Colegiului Naţional "Jean Monnet" Ploieşti, prin eleva GHIŢĂ Karina şi echipei de elevi ai Şc. "I.A.Bassarabescu" Ploieşti, coordonator Dna. prof. Roxana VIŞAN

  • Premiul I este acordat lucrării "Pledoarie pentru dreptul de a rămâne adolescent" (demers jurnalistic), susţinută de elevul GORAN Cosmin, Colegiul Tehnic "Toma Socolescu" Ploieşti, îndrumător, prof. Alina BĂLAN

  • Premiul II se acordă lucrărilor:
1."Drepturile copilului, meditaţie în alb-negru sau color" (comunicare pps) susţinută de echipa de la Grupul Şcolar "Ludovic Mrazek" Ploieşti: BADIU Gabriela, IVAN Alexandru, ROBE Andrei, îndrumător, prof. Mihai BUTNARU

2. "Unele cuvinte dor mai mult decât loviturile" (joc de rol) susţinută de un grup de elevi de la Colegiul Tehnic "Lazăr Edeleanu" Ploieşti, text DUMITRU Andreea Bianca, îndrumător, prof. Valentina SĂVESCU


  • Premiul III nu se acordă
Menţiuni:
"Our rights, our freedom" (comunicare pps) susţinută de GHIŢĂ Karina şi METEA Bianca de la Şc. "I.A. Bassarabescu" Ploieşti, îndrumător prof. Roxana VIŞAN
"Copiii cu handicap-Victime" (comunicare pps) susţinută de ANGHELUŢĂ Daniel, Colegiul Tehnic "Elie Radu" Ploieşti, îndrumător, prof. Valentina SĂVESCU.
  • Premiul special se acordă echipei clasei a VII-a de la Şcoala Scărişoara, jud. Buzău, pentru lucrarea "Drepturile copilului, drepturile mele", îndrumători, prof. Loredana OLTEANU, Aurelia MOLDOVEANU, Lorian OLTEANU.


Îi felicităm şi pe această cale pe cei mai buni dintre cei buni! pe toţi copiii dornici să arate că ştiu ce vor, pe colegii profesori care au simţit fiecare vibratie emoţională a discipolilor, încurajându-i cu prisosinţă.


Juriul Fundaţiei "ADOLESCENŢA" a primit în echipă un suflu tânăr, prin prezenţa elevelor TOMA Mihaela şi RĂDULESCU Ruxandra, de la C. E. "Virgil MADGEARU" din Ploieşti, câştigătoarele Premiului Special al Juriului la ediţia din 2010.


Vă mulţumim vouă, tuturor celor care ne citiţi şi veniţi cu sugestii şi, nu în ultimul rând, dragilor noştri parteneri din şcoli!

Echipei Casei Corpului Didactic Prahova, nota 10 pentru colaborarea impecabilă: Dnei. director prof. Mariana CAZACU, dnei. prof. metodist Daniela BUTNARU şi dlui. Viorel OPREA, de la Editura CCD.

luni, 12 decembrie 2011

Activităţi dedicate Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului

Miercuri, 14 decembrie, orele 12.00 -14.00, Fundaţia Adolescenţa vă invită la Casa Corpului Didactic Prahova, la sesiunea de comunicări ale elevilor din cadrul simpozionului "Drepturile copilului, drepturile mele".

Pentru buna desfăşurare a activităţii, vă rugăm să vă luaţi timp 30 minute în avans, pentru organizarea materialelor ce utilizează mijloace media.
Vă dorim mult succes!

joi, 8 decembrie 2011

Ziua Internaţională a Drepturilor Omului

10 decembrie

În 1950, toate statele şi organizaţiile interesate au fost invitate de către Adunarea Generală să sărbatorească ziua de 10 decembrie ca Zi a drepturilor omului (rezoluţia 423(V)). Aceasta Zi marchează aniversarea adoptarii de catre Adunarea Generală a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului (în 1948).

duminică, 4 decembrie 2011

JURNALISM


Rezultatele concursului de JURNALISM, 
editia 9 nov. 2011

  1. Premiul I
ILIE Beatrice Luminiţa, POPA Ramona
Colegiul Naţional N.Stănescu, Ploieşti
Lucrarea: “Umbra trecutului. Cele din urmă mărturii”, prof. îndrumător  Corina BARBU

  1. Premiul II
CREŢU Elena Cristina, DRĂGUŞIN Andreea Ioana
Colegiul Naţional IL Caragiale, Ploieşti
Lucrarea: “HOLOCAUST: erau numere, nu oameni”, prof. îndrumător Carmen BĂJENARU

3. Premiul III nu se acordă

PREMIUL SPECIAL al juriului se acordă echipei: 
CONSTANTIN Alina, DUMITRU Bianca, CHIRICĂ Ştefan
Colegiul Tehnic Lazăr Edeleanu, pentru lucrarea şi panoul foto “Holocaustul evreilor”, 
prof. îndrumător Valentina SĂVESCU

Premiile vor fi înmânate la întâlnirea din 14 decembrie dedicată Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului.

luni, 28 noiembrie 2011

CELULA ATEE

Odată, o celulă din ficatul unui om a afirmat că omul nu există. Celelalte celule din jurul ei au fost îngrozite să audă o asemenea blasfemie.
- „Omul există şi cu asta am terminat!”, a spus una dintre ele supărată, de parcă ar fi fost sfârşitul lumii.


- „Acestea sunt basme din bătrâni. Cine mai crede aşa ceva în ziua de astăzi, când avem parte de atâtea minuni ştiinţifice… Avem medicamente, operaţii chirurgicale!”, replică celula atee.


- „Ce spui?!”, exclamă o celulă neîncrezătoare. „Medicamente cred că există. Am văzut cu ochii mei! Dar operaţii?! Aşa ceva nu mai cred…”.


- „Nu vă mint! Despre operaţii am auzit de la celulele din intestin. Ba şi o bacterie vorbea despre asta! O să vină vremea să trăim veşnic, o să ajungem pe alte organe, iar voi încă mai credeţi în poveşti…”.


- „Eu”, zise una mai înţepată, „cred că operaţiile şi medicamentele, dacă există cu adevărat aşa ceva, vin de la om. El este cel care are grijă de noi şi vrea să ne salveze”.


- „Sunteţi nişte copii…”, zâmbi ironic celula atee. „De câte ori să vă spun: toate acestea sunt minuni ale ştiinţei, explicabile raţional, nu prostii. Nu vă duce capul deloc! Cum să existe om? Ce dovezi aveţi? L-a văzut vreodată cineva pe om?”.


- „Şi ce, mărturia sângelui nu contează?”, întrebă o celulă socotită mai înţeleaptă. „De câte ori nu am stat de vorbă cu globulele roşii, cu globulele albe… Ele vorbesc de creier, de inimă, despre nişte locuri minunate…”.


- „Eeeei, globulele albe, globulele roşii! Sunt nişte visătoare, nişte idealiste. Băgaţi-vă minţile în cap şi nu credeţi în poveşti de genul că în creier ar fi mintea absolută sau în inimă iubirea absolută. Cum să fie? Totul e aici şi acum. Sunteţi nişte fricoase şi aveţi nevoie de o putere supranaturală care să se gândească la voi. Supranaturalul nu există, pentru că nimeni nu l-a văzut vreodată”.


Aşa au continuat celulele ciondăneala zile în şir.


Celula atee era tot mai supărată pe suratele ei. Se simţea constrânsă de regulile societăţii ficatului. Voia să fie liberă, să îşi decidă singură soarta. Aşa că a început să pună la cale un plan de a scoate credinţa şi moralitatea religioasă fără sens din sufletul celulelor din jur. Voia să facă într-o zi tot ficatul ateu. Toate celulele şi toate organele să fie egale între ele, în atribuţii şi cinste. Cu multă sârguinţă, a reuşit să convertească destule celule. Plănuiau chiar să plece pe alte organe, în vizită.


Erezia aceasta a adus multă tulburare în ficat. Era mai mult decât puteau îndura celulele credincioase în om.


Într-o zi, dintr-odată, toate celulele şi-au pierdut cunoştinţa. Când s-au trezit, nu mai era nici urmă de celulă atee în ficat. Avusese loc o operaţie!


Daniela Filioreanu

marți, 22 noiembrie 2011

DREPTURILE COPILULUI, DREPTURILE MELE

Manifestări dedicate Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului,
decembrie 2011, ediţia a II-a

În 1950, toate statele si organizatiile interesate au fost invitate de catre Adunarea Generala sa sarbatoreasca ziua de 10 decembrie ca Zi a drepturilor omului (rezolutia 423(V)). Aceasta Zi marcheaza aniversarea adoptarii de catre Adunarea Generala a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului (în 1948).
(Centrul de informare ONU pentru România)

Dragi prieteni,
cu ocazia aniversării a 21 de ani de la ratificarea de către România a Convenţiei ONU privind Drepturile Copilului şi a Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, vă invităm să participaţi la Simpozionul „Drepturile copilului, drepturile mele”.
Iată o cale de a vă exprima opinia şi de a milita pentru apărarea propriilor drepturi, prin mesajele voastre pe această temă la gala din 14 decembrie.

· Secţiuni
1. Comunicări media a) pps şi b) jurnalism
2. Joc de rol

· Cine poate participa
La acest simpozion poate participa orice tânăr sau orice echipa de tineri (maximum 4 la sectiunea Joc de rol) cu vârsta între 14-18 ani.
Deasemenea, ne bazăm reuşita evenimentului pe sprijinul preţios al voluntarilor - înscrieri pe adresa: adolescenta08@yahoo.com sub numele „Voluntariat”.
Voluntarul işi dă concursul pentru succesul celorlalţi.
Se acordă premii

· Cum te înscrii
Pasul 1. Trimite un mesaj prin email pâna la data de 1 decembrie la adresa adolescenta08@yahoo.com cu titlul "Înscriere la Drepturile omului 2011


 Precizează
  • numele tău,
  • titlul şi specia lucrării (pps sau jurnalistica),
  • şcoala şi clasa,
  • numele îndrumătorului (dacă ai un profesor îndrumător) şi
  • secţiunea la care te înscrii
Pasul 2. Trimite prin email, pâna la 7 decembrie toate materialele pentru concurs intr-un sigur mesaj inclusiv scenariul pt joc de rol.
Pasul 3. Participă la Gala manifestărilor şi festivitatea de premiere pe data de miercuri 14 decembrie a.c.

IMPORTANT!
Selecţia participanţilor va ţine seamă de calitatea materialelor
şi a parametrilor tehnici:
  • imaginile foto (300 dpi),
  • slide-uri însoţite de text separat şi foto,
  • textele redactate în word Times New Roman
  • cu diacritice româneşti,
  • pt articole jurnalistice, intinderea să fie de 2-3 pagini max. - inclusiv imagini originale şi bibliografie unde este cazul.

NOTĂ: Materialele jurnalistice sunt jurizate fără a fi necesara prezentarea live.


luni, 14 noiembrie 2011

Premianţii concursurilor din 9 noiembrie

Secţiunea Prezentare Media

Premiul I: ROBE Andrei şi LEFTER Alexandru, Gr. Şc. Ludovic Mrazek Ploieşti, cu lucrarea "Cum să faci portretul unei dureri" - prof. îndrumător Mihai BUTNARU
Premiul al II-lea: ANGHELUŢĂ Daniel, C.T. Elie Radu Ploieşti, cu lucrarea "Holocaust. Good one", prof. îndrumător Valentina SĂVESU
Premiul al III-lea: MĂTĂSEL Oana, GALION Octavia, FOGAŞ Rareş si ENESCU Andreea, C.N. I.L. Caragiale, Ploieşti, cu lucrarea "Amintiri de ieri rememorate azi", prof. îndrumător Carmen BĂJENARU.
Menţiuni:
HANDREA Alexandru, C.N. Jean Monnet Ploieşti, cu lucrarea "Amintiri din Holocaust"
IVAN Andrei, Şc. I.A. Basarabescu, cu lucrarea "Un avertisment al istoriei", prof. îndrumători: Roxana VIŞAN şi Ileana GRIGORE


Secţiunea Artă plastică

Premiul I:
ANTONESCU Miruna, Lic. de Artă Carmen Silva ploiesti, prof. îndrumător Dorel OPRESCU
DIACONU Andrei, C.N.N. Stănescu, prof. îndrumător, Elena Ruxandra GRANCEA
Premiul al II-lea nu s-a acordat
Premiul al III-lea: BĂCANU Andrei, Lic. de Artă Carmen Silva, prof. îndrumător Dorel OPRESCU
Menţiuni:
GORAN Andrei, Lic. de Artă Carmen Silva, prof. îndrumător Dorel OPRESCUUŞURELU Daniel, C.N. N. Stănescu, prof. îndrumător, Elena Ruxandra GRANCEA
COSTEA Ana, Lic. de Artă Carmen Silva, prof. îndrumător Dorel OPRESCU
Premiul special al juriului s-a acordat CN Jean Monnet, pentru colajul si macheta "HOLOCAUST" realizat de un grup de 14 elevi, prof. îndrumător Ileana Grigore şi Roxana VIŞAN

Rezultatele la Secţiunea Jurnalism - ediţia a II-a, pot fi accesate aici:
http://adolescenta007.blogspot.com/2011/12/jurnalism.html

vineri, 11 noiembrie 2011

Simpozionul s-a desfăşurat cu succes, copiii au primit binemeritate felicitări, premii şi diplome

Miercuri, 9 noiembrie, am organizat la ISJ Prahova, impreună cu Casa Corpului Didactic, director prof. Mariana Cazacu, simpozionul "Holocaust education in Romania" .

Crearea expoziţiilor de artă plastică şi fotografie, conferinţe susţinute de profesori universitari, prezentările media ale elevilor, concursuri diferite derulate cu sprijinul dascălilor indrumători - toate, in memoria holocaustului.
Să nu uităm, să nu se mai repete! 
Şi starea de mulţumire a misiunii implinite a urmat ...
cu aplauze pentru reuşita copiilor, cu premii şi diplome imortalizate în fotografii - ele au vorbit de la sine şi vor lăsa semne bune în urma lor, în memoria lor şi
a noastră.
                           

Mulţumim cadrelor didactice care nu şi-au precupeţit efortul şi au lucrat alături de noi şi de elevi - adevăraţi voluntari dincolo de catedră:
Dnele. prof. Roxana Vişan, Ileana Grigore, Carmen Băjenaru, Ruxandra Grancea, Marilena Gheorghita, Valentina Săvescu, Mădălina Filipoiu, dl. prof. Mihai Butnaru şi dl. prof. Ion Şincai
Felicitari, copii frumosi la suflet!

Şi-au dat concursul unităţile şcolare şi cei mai harnici elevi ai acestora:
C.N. I.L. Caragiale, C.E. Virgil Madgearu, C.N. Jean Monnet, Sc. I.A. Bassarabescu, C.T. Lazăr EdeleanuC.T. Elie Radu, Liceul de Artă Carmen Silva, C.N. Mihai Viteazu, C.N. Nichita Stănescu s.a.
Prof. univ. dr. Irina Moroianu Zlătescu, director IRDO si Mariana STOICA, ex ambasador in Belgia, Franţa, Israel au conferenţiat cu un rar talent oratoric şi ţinută academică.
Câteva imagini şi câţiva premianţi
(vom reveni cu detalii)

JURIZARE:
prof.univ.dr. Irina Moroianu Zlătescu (IRDO), ş.l. dr. Adrian Creiţaru, prof. Alina Zahariuc (Fundaţia ADOLESCENŢA)

prof. Aura Horhocea Creiţaru, preşedinte al Fundaţiei ADOLESCENŢA şi prof. univ. dr. Irina Moroianu Zlătescu, director al Institutului Român pentru Drepturile Omului

Dna. Adela Herdan şi dl. Iuftariu, au fost invitaţi din partea comunităţii evreilor din Ploieşti
Prof. Mariana Cazacu, director al Casei Corpului Didactic Prahova, partener generos în organizarea şi reuşita simpozionului

vineri, 28 octombrie 2011

International Day Against Fascism and Antisemitism

“HOLOCAUST EDUCATION IN ROMANIA”

Tipul proiectului: educaţie nonformală
Data si locul desfăşurării: 9 nov 2011, ora 11.00, la Casa Corpului Didactic Prahova, Ploiesti
Initiator: Institutul Român pentru Drepturile Omului
Organizatori: Fundaţia Adolescenţa, Casa Corpului Didactic Prahova
Parteneri: Institutul Roman Pentru Drepturile Omului (IRDO), Inspectoratul Şcolar al Judeţului Prahova, Colegiul Naţional “Jean Monnet”, Ploieşti
Tipul activitătii: Simpozion
Public participant: elevi, studenţi, cadre didactice, voluntari

Activităţi:
  • - Conferinţa urmată de dezbatere – invitată, Dna Dr. Mariana STOICA, preşedinte al Asociaţiei culturale de prietenie România-Israel
  • - Conferinţa "Holocaust Education in Romania" - invitată Dna. prof.univ.dr. Irina MOROIANU ZLATESCU, director al IRDO
  • - “Mass graves of the holocaust” – prezentare a cărţii editate de I.R.D.O. - Dna. prof. Aurica HORHOCEA
  • - Selecţie de prezentări media ale proiectelor elevilor privind educaţia pentru holocaust
  • - Concurs de jurnalism pentru elevi – partea a 2-a (lucrarile selectate vor fi publicate în revista Jurnalul ADOLESCENTA nr. 2)
  • - Expoziţie cu desene ale elevilor      - concurs
Persoane de contact, profesorii: Aura HORHOCEA, Mariana CAZACU, Roxana VISAN

Telefon: + 40-723 264 699
Email: adolescenta08@yahoo.com


vineri, 21 octombrie 2011

HOLOCAUST EDUCATION IN ROMANIA

 1938 - 2011

La 1 noiembrie 2005, Adunarea Generala ONU a desemnat ziua de 27 ianuarie drept Ziua internationala de comemorare a victimelor Holocaustului organizat de catre regimul nazist pe perioada desfasurarii celui de-al doilea razboi mondial (rezolutia 60/7). Procedand in acest mod, Adunarea Generala a respins orice negare totala sau partiala a Holocasutului ca eveniment istoric.


Prin rezolutie, Adunarea Generala a cerut statelor membre sa dezvolte programe educationale care sa explice generatiilor viitoare lectiile Holocausului, pentru a putea preveni in viitor savarsirea altor acte de genocid. Adunarea Generala a apreciat activitatea statelor care s-au angajat activ sa pastreze deschise publicului locurile care au servit drept lagare de concentrare, lagare de munca fortata si lagare pentru prizonieri pe durata Holocaustului. Adunarea a cerut Secretarului General ONU sa stabileasca un program de asistenta cu tema “Holocaustul si ONU”, precum si masuri pentru mobilizarea societatii civile pentru comemorarea Holocaustului si educatie.
Sursa: Centrul de informare ONU pentru Romania

***
Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului din România

În octombrie 2003, au fost puse bazele unei comisii internaţionale pentru studierea Holocaustului. Condusă de Elie Weisel, comisia includea atât istorici cât şi alte personalităţi publice, având ca rol analiza istoriei recente a României şi în special cea a Holocaustului. La sfârşitul anului 2004, Comisia Wiesel şi-a prezentat lucrarea intitulată Raport Final pe tema Holocaustului din România, lucrare care a fost publicată în cursul anului 2005.

***
Crearea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România

Decizia de înfiinţare a Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România reprezintă punerea în practică a unei recomandări a Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, şi anume a celei care vizează crearea unei instituţii care să răspundă de monitorizarea şi implementarea concluziilor Raportului şi de încurajarea studiilor legate de Holocaustul în România.

Această instituţie ar urma să aibă ca obiect de activitate culegerea, arhivarea, cercetarea şi publicarea documentelor referitoare la Holocaustul românesc în perioada celui de-al doilea război mondial, organizarea de activităţi educaţionale în domeniul Holocaustului, precum şi promovarea de proiecte din aria de lucru specifică.

La 10 octombrie 2005 a avut loc ceremonia de inaugurare a Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România.
Sursa : Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei

luni, 3 octombrie 2011

ZIUA MONDIALA A PROFESORILOR

5 Octombrie – Ziua Mondială a Profesorilor – este ziua în care oamenii de pretutindeni primesc îndemnul de a spune MULŢUMESC unui profesor, unui om care le-a marcat destinul în aşa fel încât gândul la el să le trezească sentimente de recunoştinţă.

Dragii noştri colegi,
de Ziua Dumneavoastră vă urăm:
Sănătate multă şi prosperitatea atât de mult amânată de vicisitudinile vremurilor
căci încrederea vine din speranţă, iar speranţa vine din interiorul generos al Dumneavoastră!

 Bucuraţi-vă de menirea nobilă de cadru didactic fiindcă noi toţi ştim că 
dacă dascăl nu e, nimic nu e!

Discipolii şi părinţii lor vă aşteaptă şi vă iubesc!

La Mulţi Ani Buni!




marți, 20 septembrie 2011

21 septembrie - Ziua Internaţională a Păcii

În 1981, Adunarea Generală a decis ca ziua deschiderii sesiunii sale ordinare din septembrie va fi în mod oficial celebrată ca Zi internatională a păcii şi va fi dedicata comemorarii şi întăririi idealului de pace atât în interiorul frontierelor, cât şi între toate ţările şi popoarele” (rezolutia 36/67). În 1998, Adunarea a reafirmat ideea ca această zi trebuie sa fie în continuare sărbătorită în ziua deschiderii sesiunii anuale ordinare (rezolutia 52/232 din 4 iunie).

La 7 septembrie 2001, Adunarea Generala decidea ca, începând cu 2002, Ziua internationala a pacii va fi sarbatorită în fiecare an la 21 septembrie, iar acest lucru urma sa fie adus la cunoştinţă tuturor militanţilor pentru pace (rezoluţia 55/282). S-a declarat ca aceasta Zi va fi una a non-violentei, fără focuri de armă. Tuturor naţiunilor şi popoarelor le-a fost adresată invitaţia de a înceta orice ostilitate pe parcursul acestei Zile.
sursa: http://www.onuinfo.ro/

sâmbătă, 4 iunie 2011

CALENDAR O. N. U.

04.06.2011 Ziua internationala a copiilor nevinovati, victime ale agresiunii


La 19 august 1982, in cadrul sesiunii speciale de urgenta in problema Palestinei, membrii Adunarii Generale ONU, "socati de numarul mare de copii palestinieni si libanezi care au cazut victime ale actelor de agresiune din partea Israelului", au decis sa comemoreze in fiecare an ziua de 4 iunie ca Zi Internationala a Copiilor Victime ale Agresiunii (rezolutia ES-7/8).
05.06.2011


05.06.2011 Ziua mondiala a mediului

Prin rezolutia 2994 (XXVII)) din 15 decembrie 1972, Adunarea Generala a desemnat ziua de 5 iunie drept Zi Mondiala a Mediului Inconjurator, pentru a spori gradul de constientizare a nevoii de pastrare si ameliorare a mediului. Aceasta data aminteste de ziua deschiderii Conferintei Natiunilor Unite asupra Mediului Uman (Stockholm, 1972), care a condus la infiintarea Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).
Sursa: Centrul de informare ONU pentru Romania

marți, 17 mai 2011

Ziua mondiala pentru diversitate culturala, pentru dialog si dezvoltare

21.05.2011

La 20 decembrie 2002, intelegand nevoia de a intari potentialul cultural ca metoda de a atinge prosperitatea, dezvoltarea durabila si pacea globala, Adunarea Generala a proclamat ziua de 21 mai ca Zi Mondiala pentru diversitatea dialogului si dezvoltare (rezolutia 57/249).

sursa: Centrul de informare ONU Romania

miercuri, 11 mai 2011

Ziua internaţională a familiei


 

15 mai 2011

  În 1993, Adunarea Generala a decis ca ziua de 15 mai a fiecărui an să fie sărbătorită ca Zi internatională a familiei (rezoluţia 47/237 din 20 septembrie). În 1989, prin rezoluţia 44/82, Adunarea a proclamat anul 1994 ca An internaţional al familiei, dedicat unei mai bune întelegeri a problemelor familiei şi unei îmbunatăţiri a capacităţii ţărilor de a rezolva aceste probleme prin politici corespunzătoare.

Sursa: Centrul de Informare ONU pentru România

luni, 9 mai 2011

PREMIILE la secţiunea Jurnalism

De Ziua Presei libere, la Secţiunea de Jurnalism, juriul a deliberat astfel:
1. Premiul I, elevei HALIP Cassandra, Şc. "H.M. Berthelot", Ploieşti, pentru lucrarea "Uniunea Europeană - între vis şi realitate", coord. prof. Roxana VIŞAN;


2. Premiul II, elevului HANDREA Alexandru, C.N. "Jean Monnet", Ploieşti, pentru lucrarea "Europa - Casa noastră", coord. prof. Roxana VIŞAN;


3. Premiul III, elevelor BIBIRICEA Mădălina şi NICOLESCU Clara, C.N. "Jean Monnet", Ploieşti, pentru lucrarea "Fii voluntar, fii activ!", coord. prof. Roxana VIŞAN;



4. Menţiune, elevei NIŢOC Cristina, C.N. "Jean Monnet", Ploieşti, pentru lucrarea "Provocarea de a fi european", coord. prof. Roxana VIŞAN;




Premiile şi diplomele au fost oferite de Fundaţia ADOLESCENŢA, Casa Corpului Didactic Prahova, Institutul Român pentru Drepturile Omului şi au constat în aparat foto pentru Premiul I (Nikon Coolpix), cărţi, reviste, pixuri personalizate, calendare.

Organizatori, coordonatori şi laureaţi

PREMIILE "Presa tânără europeană"

Vineri, 6 mai, a avut loc la CCD Prahova, triada manifestărilor ADOLESCENŢA dedicate sărbătoririi Zilei Presei Libere, Zilei Europei şi Săptămânii Naţionale a Voluntariatului :
  • Târgul revistelor şcolare,
  • Concursul de jurnalism "Meridianele cuvântului scris" şi
  • Concursul de logo-uri
La secţiunea Reviste Şcolare, trofeul şi Marele premiu a revenit Colegiului Naţional "Jean Monnet", Ploieşti, care a prezentat în concurs trei reviste: "Univers şcolar", "Tineri fără bariere" şi "Europa - unitate în diversitate".
Echipa de realizatori: prof. Iuliana TANUR, director adj., prof. Roxana VIŞAN, coordonare, prof. Maria Gârbovean, tehnoredactare, Liliana Grigore şi elevii: Mărculescu Iulia, Toader Taisia, Iliant Sabrina, Alexandru Handrea, Cristea Beatrice, Potocea Elena

Celelalte premii acordate au fost distribuite de către juriu astfel:

1. Locul I şi titlul de Laureat: Şc. "H.M: Berthelot", Ploieşti pentru realizarea revistelor: "Ramuri", "Mozaic European" şi "Voluntar pentru totdeauna".
Echipa de realizatori: prof. Roxana VIŞAN, coordonare, şi elevii: Alecu Bianca, Drăguşin Oana, Chelu Ioana, Naraevschi Oana.

2. Locul al II-lea şi titlul de LaureatColegiul Naţional "Nichita Stănescu" Ploieşti, pentru revista "NOI", reprezentată de prof. Mihaela CONSTANTIN şi Iuliana BOCA, coordonator;

3. Locul al III-lea şi titlul de Laureat: Colegiul Naţional "I.L.Caragiale", Ploieşti, pentru revista "Curierul liceului", reprezentanţi: prof. Violeta MIHAI, coordonare şi Marian ICHIM, redactor şef
4. Premiul special al Juriului şi titlul de laureat: Şcoala cu cls. 1-VII, jud. Buzău, pentru revista "SUFLET DE SCĂRIŞOREAN", coordonată de: prof. Loredana OLTEANU, instit. Aurelia MOLDOVEANU, prof. Lorian OLTEANU
5. Menţiune şi titlul de Laureat: Colegiul Economic "Virgil Madgearu" Ploieşti, reprezentat de prof.  Corina LAZĂR, pentru revista "Lyceum".


Organizatori, coordonatori şi laureati


sâmbătă, 7 mai 2011

JURNAL ADOLESCENŢA

Semnalăm debutul publicaţiei noastre, format A4, color, 64 pagini, editată de Casa Corpului Didactic Prahova.
Acest număr special - Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului - este sinteza proiectelor elevilor participanţi la simpozionul din 9 decembrie 2010, dedicat Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului şi cuprinde18 lucrări susţinute de reprezentanţi din 10 licee, colegii sau grupuri şcolare ploieştene.
Materialele editate în Jurnal pot fi oricând recomandate ca bibliografie colegilor lor, unele dintre acestea constituindu-se în adevărate modele de competenţă şi creativitate, aşa cum rezultă şi din parcursul lucrărilor însoţite de imagini originale, slide-uri, fotografii, postere etc.
Aşteptăm impresiile voastre.
Contact: adolescenta08@yahoo.com

joi, 5 mai 2011

6 mai, PRESA TÂNĂRĂ EUROPEANĂ are cuvântul!


Youth Day - altfel

proiect realizat de Ninca Ilona si
Nasserredine Miriam, Sc HM Berthlot,
coord.prof. Roxana VISAN 
Be creative and generous in Europe and the World!

  • un proiect de educaţie nonformală

Vineri, 6 mai, orele 13.00 Fundaţia ADOLESCENŢA vă invită la Casa Corpului Didactic Prahova, la manifestările prilejuite de Ziua Presei Libere, Ziua Europei şi Săptămâna Voluntariatului.
Concursuri, Trofeul şi Marele premiu, diplomele şi celelalte premii sunt pregătite pentru voi, cei mai buni presari tineri, creativi, altruişti. Pentru că meritaţi!
Mult succes!



O noua revista şcolara prezentă la concursul "Presa tânără europeană"

Suflet de scărişorean

este la primul său număr, o revistă de suflet după cum o intitulează realizatorii ei şi coordonată de un grup de profesori sufletişti de la Şcoala Scărişoara, comuna Cislău, jud. Buzău.
Merită să-i numim aici mai ales pentru capul de afiş, profesor de limba şi literatura română, voluntar al Fundaţiei ADOLESCENŢA:
Loredana OLTEANU, Aurelia MOLDOVEANU şi Lorian OLTEANU.
Să le urăm Succes!
şi
La multe numere!

marți, 19 aprilie 2011

Ziua mondiala a libertatii presei


La 23 decembrie 1993, Adunarea Generala a declarat ziua de 3 mai drept Ziua mondiala a libertatii presei (decizia 48/432). Ideea acestei actiuni a aparut la Conferinta Generala UNESCO care, printr-o rezolutie din 1991 asupra "Promovarii libertatii presei in lume", a recunoscut ca o presa libera, pluralista si independenta este o componenta esentiala a unei societati democratice. Conferinta a transmis Adunarii Generale dorinta statelor membre UNESCO de a declara ziua de 3 mai drept "Zi internationala a libertatii presei".

Aceasta data comemoreaza Declaratia de la Windhoek pentru promovarea unei prese africane independente si pluraliste, adoptata la 3 mai 1991 in cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente si pluraliste, organizat de catre UNESCO si ONU la Windhoek, Namibia.

sâmbătă, 16 aprilie 2011

ANUNŢ IMPORTANT!

În atenţia candidaţilor la concursurile ADOLESCENŢA din 6 mai, 2011

Cuvântul te provoacă să scrii,
scrisul dezvoltă gândirea,
gândul bun provoacă starea de graţie –
cuvântul ca prieten!

Dragi prieteni adolescenţi,
Vă reamintim că vă mai puteţi înscrie şi trimite prin email materiale la concursul de jurnalism „Meridianele cuvântului scris” până la 20 aprilie.

Vă invităm, aşadar, să recitiţi cu atenţie Regulamentul de pe blog http://adolescenta007.blogspot.com/2011/04/regulament-de-participare-la-concurs.html, astfel încât să expediaţi corect materialele către organizatori.

Acordăm până la aceeaşi dată (20 aprilie) o perioadă de graţie pentru continuarea înscrierilor la secţiunea Târgul revistelor şcolare acelor unitaţi şcolare ce vor avea participanţi la toate cele 3 secţiuni dedicate Zilei Europei şi Săptămânii voluntariatului.

Secţiunile:
1. Târgul Revistelor şcolare – se va trimite doar Fişa de înscriere pe adresa adolescenta08@yahoo.com
2. Concursul de jurnalism „Meridianele cuvântului scris” – se va trimite până la data de 20 aprilie un articol jurnalistic conţinând text şi imagine: grafică/fotografie/ caricatură/ pictură adresa: adolescenta08@yahoo.com
3. Concurs de logo-uri dedicat Anului Voluntariatului – text şi imagine, originale adolescenta08@yahoo.com

Detalii la zi pe http://www.adolescenta007.blogspot.com/

Vă aşteptîăm la activităţile voastre, pregătiţi-vă cărţi de vizită pentru promo, exprimaţi-vă opiniile, luaţi atitudine! Mult succes!

joi, 7 aprilie 2011

Ziua Mondială a Sănătăţii la Şcoala Scărişoara, judeţul Buzău

Ziua de 7 aprilie a fost prilejul potrivit pentru dezbaterea temei dreptului la educaţia pentru sănătate a copiilor şi la şcoala noastră din Scărişoara, com. Cislău, jud. Buzău: prevenirea şi combaterea îmbolnăvirilor, atât in familie, cât şi în şcoală, neprecupeţind prilejuri de a conştientiza în rândul şcolarilor importanţa grijii pentru a trăi sănătos.
Aceasta dificila şi responsabilă datorie revine deopotrivă părinţilor, medicului de famile, cadrelor didactice, în mod deosebit acelora care au învestitura de diriginţi împreună cu organizaţii nonguvernamentale ce au ca obiectiv educaţia pentru un mediu curat, pentru o viaţă sănătoasă şi fără boli.

Copiii au primit răspunsuri la întrebările lor, ducând cu ei logo-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii:

"Antimicrobial resistance: no action today, no cure tomorrow"
 
prof. Loredana OLTEANU,
Voluntar, Fundaţia ADOLESCENŢA