miercuri, 21 martie 2018

"Diversity - never enough"

Marţi 20 martie, caravana dialogurilor noastre dedicate programului de acţiuni antidiscriminare-toleranţă-unitate "Diversity - never enough" a poposit la Colegiul Economic "Virgil Madgearu din Ploieşti. Tinerii şcolari de clasa a IX-a S4, S5, S6, sub coordonarea prof. Brânduşa Vasile şi împreună cu prof. Rodica Bucur, ne-au întâmpinat cu priviri inocente, dar curioase.
Unitate şcolară de prestigiu,  manageriată de prof. Simona Lupu - director, ne-a oferit un ambient primitor, de strajă fiind încă de la intrare vitrinele pline de trofee ce atestă seriozitatea educaţiei şi instruirii de profil.
După o scurtă prezentare introductivă, au urmat intervenţiile celor implicaţi în activitate.
Materialul documentar, prezentat ca bază de informaţie şi dialog de către dna. Olivia Florescu - cercetător ştiinţific la IRDO, s-a bucurat de o atenţie pe măsură, elevii receptând cu interes nedisimulat concepte noi, date şi evenimente în domeniul drepturilor omului şi ale contribuţiei altor organizaţii internaţionale la promovarea şi respectarea drepturilor fundamentale, în acest al 70-lea an de la proclamarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.


Copiii au avut opinii personale, au contribuit cu citate ale unor personalităţi de prestigiu: Nelsson Mandela, Confucius, Emmanuel Kant, Eminescu, câţiva susţinându-şi cu brio propriile creaţii. Tudoricu Bogdan ne-a spus:
Încă din adolescenţă
Copiii fac diferenţa 
Cum că tu eşti altă rasă,
Stai sau nu cuminte-n clasă.
Deja grija ta apare
Că eşti altfel de culoare
Şi că pantofiorii tăi
Sunt mai vechi decât ai săi.
Însă tu în sinea ta
Le ignori discuţia;
toţi suntem fraţi şi surori,
Ne-asemănăm între noi!

Pe intregul parcurs al întâlnirii nu a lipsit emoţia, tema în sine fiind una sensibilă, ca şi prezenţa noastră inedită în afara rutinei curriculei, care i-au luat puţin prin surprindere pe bobocii de a IX-a; de altfel foarte implicaţi spiritual la programul nostru interactiv cu ei, dat fiind nivelul vârstei lor de 15-16 ani. Diplomele oferite de Institutul Român pentru Drepturile Omului şi Fundaţia Adolescenţa au recompensat lecţia bine asimilată de tinerii elevi participanţi.
Fotografiile din timpul activităţii completează în mod fericit atmosfera.
Alte detalii veţi putea afla în revista noastră "Jurnal Adolescenţa", număr nou, ce va apărea în curând.


Următoarea întâlnire, în cadrul Week against racism, va fi mâine la Şcoala "Sfânta Vineri" din Ploieşti.

Caravan – Together for a better world


Cronicar: prof. Aura Creiţaru
Fotografii: prof. Adrian Creiţaru

Niciun comentariu: